Буџет Чачка 54 милиона евра: Скоро милијарду динара за предшколске установе и више пара за информисање 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Буџет Чачка 54 милиона евра: Скоро милијарду динара за предшколске установе и више пара за информисање
Trenutno na sajtu: 310       |       Podeli:
21.12.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - На данашњој 34. седници Градског већа града Чачка нашло се 68 тачака Дневног реда ,а прва,
Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, Фото: ГЗС

најважнија и најбитнија за грађане Чачка свакако је доношење основне одлуке о буџету града Чачка за наредну 2022.годину,која ће износити око 54 милиона евра, односно шест милијарди 327 милиона динара, рекао је градоначелник града Чачка Милун Тодоровић.

„ Пре пет ипо година када сам дошао на позицију градоначелника, буџет је био скоро дупло мањи. То је одраз много већег запошљавања, око 37 000 запослених значи смањење броја незапослених који их је тренутно 4 800, каже Тодоровић и додаје да се посебно водило рачуна о инвестиционом циклусу који нас тек очекује.

„ Инвестиције које ће се наставити у 2022, 2023 све до краја 2024.године опредељује се две милијарде 348 милиона динара прихода од највећег и најосновнијег извора прихода локалне самоуправе града Чачка,а то је порез на зараде,. Много новца, око 777 милиона динара од пореза на имовину,а имамо доста нова од такси , очекујемо милијарду и 90 милиона прихода од продаје земљишта. Већ у јануару очекујемо уговоре и уплату новца око 650 милиона динара за пет локација које смо продали и отуђили на јавном надметању у овом месецу, а очекује нас и припрема нових локација за јавно надметање у наредној години и очекујемо по том основу додстних 440 милиона динара“, рекао је Тодоровић.

Он је намоменуо да се водило рачуна и о расходима , па поред дугорочних инвестиционих, има и краткорочних пре свега када је реч о водоснабдевању.

„Уложићемо око 760 милиона динара у наредне три године у систем водоснабдевања,комуналне инфраструктуре, отпадне воде, а очекуе нас и огромна пројекат постројења за пречишћавање отпадних вода из ИПАРД фонда, у наредној години, у вредности 23 милиона евра, као и многих других извора који се не виде у овом буџету . Очекују нас сјајне вести и инвестиције у области културе, укупно 741 милион динара,у наредне две године. У наредној години само 341 милион из буџета града Чачка и додатних 113 милиона за диван пројекат и успех свих представника у области културе града Чачка, а то је престоница културе Србије 2023.године. Додатних 300 милиона већ у јануару ли у првом кварталу наредне године очекујемо из Министарства културе и информисања,а преко пола милијарде новца из буџета републике Србије за Овчарско кабларску клисуру, а ми смо припремили буѕетом средства за пројектно техничку документацију.

 

Ту је Јавни позив за пројекто техничку документацију за Општу болницу и РХ центар у Чачку, али не заменарујући село са 81 милиона динара за пољопривреднике, од чега 67,5 милиона динара директно у субвенције. Више новца предвиђено је и за информисање, у наредној години 25 милиона динара смо определили за област јавног информисања и суфинансирање пројеката, а највеће улагање је и у предшколске установе , нешто мање од милијарду динара,односно 800 милиона у две предшколске установе чији је оснивач град Чачак и нешто мање од 200 милиона у четири предшколске установе у власништву приватних , физичких или правних лица. Када је реч о социјалној заштити оредељено је 476 милиона динара, од чега је 46 намењено незапосленим породиљама. Нису заменеране ни жеље анкетираних грађана који су убедљиво изашли са захтевима затвореног базена у граду на Морави, па је део новца опредељен и за те пројекте, додао је Тодоровић.

Градоначелник је, такође, рекао да је на рачуну града тренутно 356 милиона динара, што значи да је градска каса ликвидна.

„Веома смо ликвидни и солвентни, нешто мање од 90 милиона динара смо кредитно задужени, то није велико оптерећење. Желимо да предупредимо све оно што нас очекује од јуна месеца, када нам истиче уговор са нашим јавним превозником аутопревозом Чачак, обавићемо јавну набавку путем јавно-приватног партнерства и очекује нас много више новца и за та улагања”, казао је Тодоровић.

Он је додао да ће се решавати и еколошка питања.

„Желимо да због свих ових енергетских дешавања уђемо у замену комплетне расвете на територији града у три наредне године. Само за те намене треба да издвојимо 360 милиона динара. Очекујемо да годишње уштедимо до 100 милиона динара само од уштеде електричне енергије преласком на ЛЕД расвету”.

Активни су и бројни други пројекти, на којима се ради већ годинама.
„Радићемо и пројекат за скијалиште у Риђагама, такође очекује нас у првој половини наредне године потписивање уговора са страним партнерима везано за коначно чишћење и измуљавање језера Међувршје. Очекује нас око 40 милиона евра инвестиција, које неће платити град Чачак”.

Већници су подржали све одлуке и предлоге предузећа и установа чији је оснивач град Чачак, осим одлуке о повећању цене услуга регионалног центра Дубоко у Ужицу.

„Чланови Градског већа нису прихватили повећање цене услуге одлагања отпада у регионалну депонију Дубоко. Тако да смо дали негативну одлуку на сагласност програма пословања ЈП Дубоко за 2021. годину”, рекао је Тодоровић.

На питање новинара да ли је у плану укидање бувљака у Љубићу, Тодоровић је рекао да је, напротив, у плану реновирање бувљака на сајмишту у Љубићу, јер то место има и своје продавце и купце.

Он се такође осврнуо на гласине да се фабрика Форверк затвара и отпушта раднике.

„Што се тиче запослених у Форверку мени се нико није обратио. Причао сам са директором Меденицом пре неколико дана на свечаној Скупштини града. Остало је да се видимо током недеље да попричамо о евентуалним непријатностима, ако уопште постоје. Ако постоје, бићете обавештени, али оно што смо у телефонском разговору разговрали, рекао ми је да ту не постоје проблеми, толико за сада знам”, закључио је Тодоровић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


budzet cacak vece

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.300.443 посета
Тренутно на сајту: 310 посетилац(a)