Водостај на Заовинском језеру поново на минимуму, мештани страхују од обрушавања земље и покретања клизишта 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Водостај на Заовинском језеру поново на минимуму, мештани страхују од обрушавања земље и покретања клизишта
Trenutno na sajtu: 511       |       Podeli:
31.03.2022 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Бисер Западне Србије, надалеко познато Заовинско језеро, пресушило је и
Мештани страхују од могућег обрушавања земље, фото: РИНА

овог пролећа. Са једне од најатрактивнијих локација у Србији стижу драматичне слике, јер је водостај опао на око 840 метара, што је за само десетак више од водостаја у 2019. години када је ситуација била аларманта. Оно што највише плаши житеље села Заовине јесте покретање клизишта што је био случај пре три године.

„Сваког пролећа иста прича, знамо да је језеро направљено за потребе производње електричне енергије, али нас овакве осцилације веома плаше јер можемо остати без кућа. Уколико би се ниво додатно само мало додатни смањио велики је ризик да дође до обрушавања земље које би изазвало преграђивање језера, а затим би врло лако могло доћи до поплавног таласа. Клизиште сада мирује, али опасност да се покрене уколико додатно опадне ниво језера је изузетно велика”, изјавили су за РИНУ мештани села Зоавине.

До предела до којих сте могли стићи само на чамцу или пливајући, сада стижете шетњом или теренским аутомобилом. Уместо величанствених предела остале су голе стене и блато. Спуштањем нивоа језера причињена је и штета и рибљем фонду на рибњацима који се налазе у непосредној близини.

Сабласне слике поново стижу са Зоавинског језера, фото: РИНА

„Језеро се већ годинама уназад користи за узгој пастрмки, а са оваквим осцилацијама водостаја свакако је угрожен читав рибљи фонд. Ситуација је сваке године у ово доба заиста тешка. Ако се овакаво стање настави и ништа не променимо имаћемо далекосежне последице у наредним годинама”, кажу мештани.

Заовинско језеро је акумулација реверзибилне хидроелектране „Бајина Башта“ у Перућцу са којом је повезано вертикалним цевоводом. У случају ниског водостаја реке Дрине језеро се празни и покреће турбине хидроелектране док у случају вишка воде и поплавних таласа вода се пумпа вертикално у Заовинско језеро. Због тога ниво језера доста осцилује. При највишем водостају, површина језера се налази на надморској висини од 881,5 метар, а сада је за више од 40 метара мања.

 


РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


бајина башта заовинско језеро водостај

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.598.020 посета
Тренутно на сајту: 512 посетилац(a)