Жубор са Каблара, једна од најквалитетнијих ракија која се прави од старе аутохтоне сорте шљиве Ранке 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Жубор са Каблара, једна од најквалитетнијих ракија која се прави од старе аутохтоне сорте шљиве Ранке
Trenutno na sajtu: 534       |       Podeli:
02.11.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Младен Јовашевић који живи у Лондону, подигао је засад у свом завичају у селу Пријевор,



старе аутохтоне сорте шљиве Ранке да би производио, како каже, најбољу чачанску шљивовицу.

Младен Јовашеић, фото: ГЗС

„Наша ракија нема разлога да не стоји раме уз раме на свим светским полицама, баровима и хотелима”, рекао је за Глас западне Србије Младен Јовашевић.

Младен је детињство провео у подножју планине Каблар, борави у неколико земаља, а засад старе аутохтоне шљиве Ранке за шумадијску мученицу подигао је у родном селу Пријевор на 15 хектара, од око 6 000 стабала.

„Свуда је лепо, али, Чачак је, када се каже ракија, онда је прва асоцијација Чачак”, истакао је Младен.

Младен Јовашеић, фото: ГЗС

Шљивици су у потпуности органски, саднице прикупљане у шумама Каблара и Овчара, све узгаја без пестицида.

„Засад је црвена ранка, деросавка, која наравно, не може сама да опстане. Ту су њене верне слуге, опрашивачи, округлица, Драгачевка”, рекао је.

Младен истиче значај географског порекла, а у његовом дегустационом подруму, све је завичајно, од кабларског камена, до бурета столетног храста у коме одлежава „кабларски жубор”.

Жубор са Каблара, једна од најквалитетнијих ракија која се прави од старе аутохтоне сорте шљиве Ранке, фото: ГЗС

„Зашто би ишли на страну, када све имамо овде у кругу од три километра. Наравно, то је идеја, основна водиља да све направимо да буде домаће, локално, аутохтоно, зашто би се стидели и узимали нешто туђе, кад имамо све које је много квалитетније”, закључује Младен.

Из Института за воћарство истичу да ова стара аутохтона сорта шљиве даје добре производе, али се мора строго пратити ред у засадима чувене Ранке, која је некада била на месту број један.

Жубор са Каблара, једна од најквалитетнијих ракија која се прави од старе аутохтоне сорте шљиве Ранке, фото: ГЗС

„Ова сорта је изузетна сировина за производњу врхунских ракија шљивовица, последњих година је дошло до неких резултата захваљујући истраживању у Институту за воћарство и да су ове новије, условно речено Чачанска лепотица и Чачанска родна доста добри опрашивачи ”, појаснио је др Небојша Милошевић, Институт за воћарство у Чачку.

Прилог емитован у вестима телевизије Б92:

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEVOR MLADEN JOVASEVIC RAKIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.224.377 посета
Тренутно на сајту: 535 посетилац(a)