Обележавање jаворског рата „Јавор 2021“ 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Обележавање jаворског рата „Јавор 2021“
Trenutno na sajtu: 386       |       Podeli:
05.07.2021 | 0 коментар(а)



Ивањица - Овако се певало после Јаворског српско-турског рата 1876. Године (“Ој Јаворе не треба ти кише, тебе Срби крвљу натопише”,

који је Србија изгубила са губитком близу 20.000 војника. Овај рат био је увод у победе Србије у Првом балканском рату 1912. године, када се коначно ослободила од петовековног турског ропства.

Јаворски рат не можемо да славимо, али морамо да га памтимо и обележавамо. То се посебно чини када је његово обележавање ушло у календар Војске Србије на Петровдан 12. јула сваке године. Манифестација на Јавору је посебно добила на значају од када се као њен покровитељ појављује председник Србије. Због тога и због учешћа Војске Србије Манифестација на Јавору постала је државна манифестација.

Централни део Манифестације почиње 12. јула у 08.00 часова литургијом у Цркви спомен-костурници, српским ратницима Јаворског рата, коју ће служити ЊП владика милешевски Атанасије уз саслужење свештенства епархија Милешевске и Жичке. Од 11.00 до 13.00 часова организатори Манифестације са Војском Србије и удружењима која негују традиције ослободилачких ратова Србије одаће почаст борцима Јаворског рата и положити венце на спомен обележје на Калипољу, споменик мајору Илићу на Јавору и споменик палим Црногорцима у ратовима за ослобођење Србије на Кушићима. Од 14.00 до 16.00 часова траје XIV Сабор српске омладине из матице и расејања, у коме у културно уметничком програму учествују ансамбли Културно-уметничких друштава из матице и дијаспоре, изворне певачке групе, гуслар и глумци из Београда који ће говорити текст Милована Витезовића о Јаворском рату и ратницима.

После званичног програма наставља народно весеље.

Дођите на ову традиционалну националну Манифестацију, коју организују општине Ивањица и Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда, уз активно учешће Војске Србије.

Организатори Манифестације желе Вам добродошлицу!

ГЗС

           

           




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


javorski rat selakovic javor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.122.674 посета
Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)