Патријарх српски Порфирије служио поноћну Васкршњу литургију: Зло више нема последњу реч, створени смо да будемо браћа 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”             

 
Патријарх српски Порфирије служио поноћну Васкршњу литургију: Зло више нема последњу реч, створени смо да будемо браћа
Trenutno na sajtu: 374       |       Podeli:
24.04.2022 | 0 коментар(а)



Поноћном литургијом у православним храмовима почела је прослава Васкрса, највећег хришћанског празника који слави васкрсење Исуса Христа.

Његова Светост патријарх Порфирије служио је Васкршњу литургију у Храму Светог Саве, уз саслужење владике Стефана. Литургији је присуствовао велики број верника. 

Патријарх Порфирије поручио је на поноћној васкршњој литургији, да са Васкрсењем Христовим последњу реч више немају тама и зло и пожелео у име СПЦ мир, љубав и живот свој нашој браћи где год да се налазе, као и читавом свету.

"Славимо Пасху Господњу, а то значи и Пасху нашу, Васкрсење Христово из мртвих и у њему васкрсење наше. Желим вам свима светлости, радости, истине, правде, заједнице, мира, љубави и живота. Свима нама који смо овде сабрани, свим нашим сродницима, нашој браћи и сестрама где год да се налазе, али и читавом свету и свим људима објављујемо данас, желећи све то исто - Христос васкрсе", поручио је патријарх Порфирије. 

Истакао је да Васкрсење Христово, такође, значи да последњу реч више немају тама и туга већ светлост и радост.

"И неправда више нема последњу реч, него последња реч припада правди. Усамљеност и самоћа немају последњу реч него заједница љубави између људи и Бога, као ни непријатељство већ пријатељство и братство, јер смо створени да будемо браћа међу собом и пријатељи Божији", рекао је Порфирије. 

Додао је да последњу реч више нема ни лаж него истина, као ни грех већ врлина и добро.

"Заправо последњу реч нема зло него добро. Једном речју последњу реч немају демонске силе и њихови породи, него последњу реч, браћо и сестре, има Бог, а то значи да последњу реч више нема смрт него живот", поручио је Порфирије у краткој беседи на крају поноћне васкршње литургије коју је служио у Храму Светог Саве, уз традиционални поздрав - Христос васкрсе. 

Затим је хор отпевао васкршњи тропар: "Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима у гробу живот дарова".

Прослава Васкрса биће настављена јутарњим литургијама у свим православним храмовима на којима ће бити прочитана празнична посланица патријарха Порфирија.

Свету Архијерејску литургију у 9 сати, у храму Светог Саве, служиће епископ марчански Сава. Пасхално вечерње у 19 часова, у храму Светог Саве, служиће патријарх Порфирије. 

Српска православна црква и верници који прослављају Васкрсење Христово по Јулијанском календару славе Васкрс.

Према веровању Христос је на данашњи дан васкрсао из мртвих, победио смрт и свим људима даровао вечни живот.

Васкрс или Ускрс је највећи хришћански празник и суштина хришћанског учења.

Васкрсење значи и почетак новог духовног живота у хришћанском искуству, као и победу над грехом у нама.

ГЗС/ РТВ, Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


patrijarh vaskrs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.958.156 посета
Тренутно на сајту: 375 посетилац(a)