Топола са правом носи епитет српске Тоскане, у овој општини све више винограда 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Топола са правом носи епитет српске Тоскане, у овој општини све више винограда
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
15.06.2021 | 0 коментар(а)



Топола – У циљу промоције квалитета вина која се данас производе у Шумадији,
Фото: РИНА

Удружење винара Шумадије је 2014. године организовало 1. Фестивал Шумадијских вина.

Захваљујући садржају фестивала, реакцијама посетилаца, али и амбицијама самих винара ова манифестација је постала традиционална. Сваке године у исто време, другог викенда у јуну, у Краљевој винарији подно Опленца, Фестивал Шумадијских вина гостима пружа јединствен ужитак, да на једном месту могу пробати врхунска бела, црвена, црна и розе вина произведена на простору читаве Шумадије.

„Нашим гостима представили смо најбоља вина са ове територије. Са поносом могу да кажем да је на оснивању овог Удружења било 13 винарија а данас имамо 35 чланова, винска прича у Тополи, Шумадији и Србији се шири, људи отварају нове винарије, саде винограде, ми ћемо бити подршка и осталима који желе да се упусте у ту причу“, изјавио је Веселин Деспотовић председник удружења винара Шумадије.

Окупили су се око идеје да заштите географско порекло вина Шумадије и у томе су успели, израдом елабората који је усвојен код Министарства.

„Сада радимо на промоцији, на побољшавању квалитета, на омасовљењу, наравно има тешких ситуација, градоносних облака али то је тако у сваком послу ми овоме приступамо са љубављу и жељом онда мора доћи и добро вино“, изјавио је Деспотовић.

Како Топола са правом носи епитет Српска Тоскана, онда не чуди зашто је у овој малој варошици било тако пуно излагача вина и велики број гостију. Према речима председника Удружења вина са овог поднебља су другачија и управо због тога пију се широм света.

„Са нама је овде 22 винарије, неки су у фази сађења винограда, ово је Удружење винара Шумадије али примамо и произвођаче грожђа са заштићеним географским пореклом тако да је ово дефинитивно најмасовнија манифестација у Србији овог типа када говоримо о регионалним Удружењима. Вина са овог поднебља су карактеристична по томе што захваљујући клими, традицији и винској култури која је вишевековна имамо могућност да производимо врхунска бела, црвена и розе вина. Вина која долазе из северних и јужних регија су на неки начин хендикепирана, Шумадија и још неке регије у Европи имају ту могућност да произведу врхунска вина свих профила. Зависно од винарије до винарије и стила, земљишта, примењене технологије како ће то на крају изгледати али је сигурно да оно што нам је дато од Бога и природе треба да искористимо и ту неће бити грешке“, каже Деспотовић.

Колико је овај фестивал значајан за винаре, исто толико је битан и за локалну самоуправу, што нам је и потврдила заменица председника општине Топола Јасна Вуковић.

„Фестивал је веома важан пре свега што је Топола једна од општина која има велики туристички потенцијал, који настојимо да још више проширимо. Оваквим и сличним фестивалима дозваћемо госте“, казала је Вуковић.

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vinogradi topola srpska toskana

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.174.767 посета
Тренутно на сајту: 352 посетилац(a)