Повереница: На насловној страни жену можете видети само голу или мртву 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”             

 
Повереница: На насловној страни жену можете видети само голу или мртву
Trenutno na sajtu: 413       |       Podeli:
02.08.2022 | 0 коментар(а)



Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је насиље над женама један од највећих и за решавање најтежих
Повереница: На насловној страни жену можете видети само голу или мртву, Фото: ГЗС

друштвених проблема, јер су корени дискриминације дубоки.
Од почетка године у породичном насиљу убијено је 18 жена, а свака пета жена у Србији доживи насиље у партнерској вези, објавио је Републички завод за статистику.
Јанковић је истакла да је тешко проблем решити само законима и да ниједан закон није добар ако се не примењује.

Она каже да је насиље над женама један од највећих и за решавање најтежих друштвених проблема, о којем треба да се разговара и у парламенту.

"Корени дискриминације су дубоки, родне улоге и поглед на жену као на власништво је толико дубоко укорењен да не може тек тако да се реши и родно засновано насиље је најкомплекснији проблем", сматра Јанковић.

Истиче да је тешко тај проблем ресити само законима и каже да ниједан закон није добар ако се не примењује.

"Има простора за унапређење, али не треба сада да доносимо нови закон. Треба да делујемо на узроке јер живимо у друштву у којем насиље постаје нешто што је нормално", наглашава Јанковић.

Она каже и да се жене јесу охрабриле и да се насиље данас у много већој мери пријављује.

"О насиљу се дуго није говорило, то је била унутрашња, породична ствар. Законодавни оквир јесте унапређен и забрана приласка је само једна од мера заштите", наводи Јанковић.

Каже да треба радити на унапређењу методологије за процену ризика и истиче да неће сваки фемицид бити спречен, али да је најбитније да се ниједан не деси због пропуста државних органа.

"Најбитнија је измена културног обрасца и свести. Ми и даље живимо у патријархалном, цесто мизогином и сексистичком друштву. Жену ћете на насловној страни видети само голу или убијену, врло ретко ћете је видети, углавном само политичарку или ако постигне неки велики успех као Констракта", истиче Јанковић.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.960.242 посета
Тренутно на сајту: 414 посетилац(a)