Субвенције пријепољским пољопривредницима, потписано 104 уговора 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Субвенције пријепољским пољопривредницима, потписано 104 уговора
Trenutno na sajtu: 425       |       Podeli:
27.11.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље - У пријепољском Дому културе данас су свечано потписани уговори са регистрованим пољопривредним газдинствима

за набавку опреме и механизације и набавку приплодног материјала. Укупан износ за те намене је 14 милиона динара, од тога преко 11 милиона је за набавку приплодног материјала, јуница и јагњади, а око 1,9 милиона за набавку опреме и механизације.

Ифет Хамзић из Пољопривредне сручне службе рекао је да се ради о мери руралног развоја, а реализација је у проценту око 90 одсто. „Данас је уговоре потписало 104 корисника, од тога 62 за набавку опреме за пчеларство, мужу и складиштење млека, опреме за обраду земљишта и заштиту биља. Остали за набавку приплодних јуница и јагњади. Програм мера подршке које усваја ресорно министарство пољопривреде се усклађују у зависности од заинтересованости произвођача. Неке ће се поновити и наредне годину ако буде било интересовања, а и нове ће се унети у програм”, рекао је Хамзић.

Ифет Хамзић из Пољопривредне сручне службе

За набавку опреме и механизације издвајало се 65 одсто од вредности опреме, а повраћај за приплодни материјал био је 80 одсто. Према речима Хамзића минималан износ постицаја је, осим музилица и прскалица, 30.000 а максималан износ је 300.000 по кориснику и то за набавку два приплодна грла. Јока Досковић узела је музилицу и како каже са три краве и 50 оваца може лепо да се живи од пољопривреде али фали радна снага.

Јока Досковић

Заменик председника Општине Пријепоље Станко Кијановић рекао је да се нада да у будућности потписивање уговора неће се третирати као свечана ситуација него редовна.
„Општинска управа и наредне као и ове, без обзира ко ће вршити извршну власт, ће помагати примарне произвођаче у функцији бољег живота људи и друштва. Општина Пријепоље није издвојила мала средства за ову буџетску годину у поређењу са неким можда и развијенијим, а средства ћемо увећевати из године у годину”, казао је Кијановић.

Члан Општинског већа Небојша Жунић рекао је да је планирано да се за следећу годину из локалног буџета издвоји 28 милиона за пољопривреду, што сматра сасвим довољним за спровођење свих планираних мера.

Члан Општинског већа Небојша Жунић

„Програм мера које радимо у сагласност са министарством ће остати исти, јер су ефекти мера видљиви поготову у сточарству. Тако 2016. у Општини Приејпоље смо имали свега 250 уматичених оваца, данас се тај број креће у хиљадама. Међутим ми смо ове године имали и друге јавне позиве. У сарадњи са Фондацијом `Ане и Владе Дивац` имали смо једну успешну сарадњу где је финансијски обим био 3 милиона а 22 корисника је узело учешће, висина гранта била је 120.000. Затим пре пар дана се затворио јавни позив за вештачко осемењавање крава и ова мера постиже огроман ефекат. Финансијски обим те мере у 2016. био је милион динара, следеће године милион и по, а ове године 2,5 милиона. Тренутно је актуелан један веома значајан јавни позив, а тиче се економског оснаживања жена у руралним подручјима који се реализује у сарадњи са кабинетом Славице Ђукић Дејановић. Они су обезбедили 1,7 милиона, а локална самоуправа 300.000. Намера нам је да најмање 10 младих жена у руралним срединама постакнемо и економски оснажимо”, истакао је Жунић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.344.244 посета
Тренутно на сајту: 423 посетилац(a)