Лучански одборници донели одлуку о цени вртића и програму Штаба за ванредне ситуације 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Лучански одборници донели одлуку о цени вртића и програму Штаба за ванредне ситуације
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
17.02.2023 | 0 коментар(а)



Лучани – На данашњем скупштинском заседању лучанских одборника донета је одлука о измени и допуни плана генералне регулације

за Гучу којом се планира изградња стамбених зграда на земљишту поред реке Бјелице и постављање пункта за одржавање државних путева првог и другог реда.

Одборници су донели и одлуку о измену  генералног плана за Лучане која се односи на давање сагласности на изградњу Дома ученика поред издвојеног одељења средње школе у Лучанима. Изградњом Дома ученика би се понудио смештај за све заинтересоване ученике средње школе а који би се школовали за потребе свих војних индустрија Србије у лучанској средњој школи.

Усвојена је и економска цена услуга у ПУ „Наша радост“ у Лучанима. Према овој одлуци, утврђена је јединствена цена за јаслене и васпитне групе у овој установи у износу од   25.568 на месечном нивоу по детету, док је за предшколце цена 15.341 динар. Родитељи, односно старатељ учествује у финансирању у висини од 20 одсто од економске цене.

Иначе, из општинског буџета се издваја око 110 милиона за установу намењену најмлађима, што је процентуално највише у односу на све друге друштвене области а за 20 милиона више него у претходној години. У предшколској установи је омогућен пријем за 537 деце, што је за 110 више него претходне године. Ових дана се очекује и завршетак реконструкције вртића у Гучи и враћање деце из привременог смештаја у обновљене просторије вртића, наведено је на данашњој седници.

 

Програм рада Међуисториског архива Чачак

Усвојен је програм рада међуопштинског историјског архива у коме се наводи да Архив врши пријем, смештај, заштиту, сређивање и обраду  архивске грађе и документарног материјала ван архива. У оквиру издавачке активности, Архив је планирао издавање часописа:  Изворник и Стари српски архив и књига Попис имовине Обреновића 1815-1903, Рокенрол у Чачку – 60 година, Познати Чачани виђени новинарским пером, Архитектура Чачка и Доња Трепча. Архив активно ради  на пројектима Развој и комуникација у Западном поморављу као и на пројекту Век страдања у оквиру кога ће  кроз Недељу архива планираног за април месец обићи и упознати са садржајем све сеоске и градске  школе. Постављена је и изложба у галеријском простору Архива, о професору чачанске Гимназије Недељку Гиздановићу, писцу Српске Африкијаде и изложба Слике са балканског ратишта. Укупно планирана средства за Међуопштински архив износе 39 милиона од чега општина Лучани финансира око 10 одсто или око четири милиона динара.

 

Извештај  о раду радарског центра „Ужице“ у 2022. години

Одборници су усвојили и извештај о функционисању система одбране од града на територији центра „Ужице“ у 2022. години у коме се наводи да РЦ „Ужице“ оперативно спроводи послове одбране од града на територији девет локалних самоуправа: Ужице, Бајина Башта, Косјерић, Пожега, Ариље, Чајетина  и Прибој, које припадају златиборском округу и Чачак и Лучани из Моравичког округа. Укупна брањена површина је 476 хектара од чега је 54, 6 одсто, односно 260 хектара пољопривредно земљишта. Током 2022. године је укупно утрошено 11 737 ракета са 107 лансирних станица. Локалне самоуправе Ариље, Лучани, Пожега и Чачак наставиле су праксу набавке ракета и сакупиле 356 ракета и то Ариље 98, Лучани 100, Пожега 56 и Чачак 102. У општини Лучани је током сезоне било 17 дана са дејством, при чему је утрошено 342 ракете које су испаљене са свих 16 станица.  Најобимније дејство је било 21. јуна када је утрошено 78 ракета. Тог дана је регистрована и штета на 1210 ха са оштећењем од 5 до 30 одсто. Лучанским противградним стрелцима је поред законског износа од четири хиљаде динара месечно, исплаћено по 72 хиљаде динара по стрелцу за сезону из општинског буџета.

 

Програми, планови и извештаји општинског Штаба за ванредне ситуације општине Лучани

Разматрани су и усвојени предлози годишњег извештаја о раду у 2022. години и годишњег плана рада за 2023. годину општинског штаба за ванредне ситуације општине Лучани, затим оперативни план за одбрану од поплава за воде другог реда као и програм мера за смањење ризика од поплава на територији општине Лучани. У годишњем извештају се наводи да су у претходном периоду од елементарних непогода на територији лучанске општине регистровано клизишта и одрона, обилне снежне падавине, град, поплаве, несташица воде услед сушног периода, пожари, експлозије. Тамо се наводи да се општина Лучани суочава са појавом елементарних непогода при чему је имала сарадњу са свим релевантним институцијама и установама, између осталих и са фондацијом СПЦ „Човекољубље“ која од 2014. године помаже кроз разне акције угроженом становништву. Годишњим планом рада у 2022. години планирано је 25 а релизовано 16 задатака. Нереализовани задаци су опремање Штаба информатичком и телекомуникационом опремом, обучавање чланова Штаба у Националном тренинг центру, попуна јединица опште намене. Ови задаци нису реализовани због недостатка кадровских потенцијала и финансијских средстава. Годишњи план рада предвиђа организационо планске послове, праћење стања у области заштите и спасавања, непосредно праћење стања угрожености и елементарних непогода и других несрећа, обучавање и опемање органа и тела за заштиту и спасавање, план рада, извештавање и информисање јавности. У изводу из оперативног плана за одбрану од поплава за воде другог реда на територији општине Лучани за 2023. годину се наводи да је неопходно од надлежног водопривредног предузећа прибављати детаљне информације, податке и документацију у вези уређења водотокова другог реда и заштите од штетног дејства, донети локални оперативни план који подразумева заштиту плавних подручја и објеката, организацију одбране од поплава, одржавање водотокова, реконструкцију постојећих и изградњу нових заштитних објеката на водама другог реда.

У оквиру годишњег програма мера и радова на смањењу ризика од поплава на територији општине Лучани у 2023. години, утврђене су мере и радови на смањењу ризика од поплава на водама другог реда, и то: одржавање и санација заштитних водних објеката на водама другог реда, одржавање водотокова из локалног оперативног плана, извођење радова на реконструкцији постојећих и изградњи нових заштитних објеката, организација одбране од поплава као и евидентирање и комуникација учесника.

Одборници су данас усвојили и извештај о раду ужичког „Дубоког“ у претходној години, затим средњорочни план до 2026. године, дугорочни до 2027. године као и програм пословања за текућу годину овог јавног предузећа као и дали сагласност на избор директора те установе. Усвојен је и извештај о раду из претходне године за ЈКП „Рзав“ Ариље. На седници је усвојен и програм пословања Туристичке организације Регије Запаадне Србије и, Центра за социјални рад за 2023. годину и  програм контроле смањења популације напуштених паса и мачака. Скупштински одборници су донели неколико одлука о покретању поступка прибављања, отуђења непокретности у јавну својину или размене као и одлука о ангажовању ревизора за екстерну ревизију општинског буџета.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.309.155 посета
Тренутно на сајту: 378 посетилац(a)