PIO Fond: Počele prijave za pakete solidarne pomoći 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
PIO Fond: Počele prijave za pakete solidarne pomoći
Trenutno na sajtu: 284       |       Podeli:
12.04.2024 | 0 коментар(а)



Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) je saopštio da je juče počela prijava penzionera za dodelu paketa solidarne pomoći



preko Saveza penzionera Srbije (SAPENS) i Udruženja penzionera Srbije (UPS) „Nezavisnost“, koji su preko svojih opštinskih udruženja i odbora korisnika penzija, objavili javni poziv za prijavu penzionera za ovaj vid društvenog standarda, za koji sredstva obezbeđuje Fond PIO.

Prijave se mogu podneti zaključno sa 29. aprilom, a rang-liste će biti objavljene na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika penzija i filijala Fonda 30. aprila.

Iz Fonda navode da je osnovni kriterijum za dodelu solidarne pomoći visina penzije koja ne sme da prelazi 24.987,67 dinara. Prilikom prijave, potrebno je priložiti poslednji penzijski ček (izveštaj iz banke) kao dokaz o visini penzije. Ukoliko korisnik prima i penziju iz inostranstva (dokumentuje visinu ino penzije izvodom banke), iznosi penzija u zbiru ne mogu biti veći od 24. 987,67 dinara.

Udruženja i odbori korisnika penzija formirali su komisije sa zadatkom da objave poziv za dodelu solidarne pomoći, da primaju prijave, utvrđuju i overavaju rang-listu i objavljuju je na oglasnoj tabli udruženja i odbora korisnika. Komisije se staraju o tome da svi korisnici penzija, pod istim uslovima, bez obzira na članstvo u penzionerskoj organizaciji, ostvare ovo pravo, navodi na sajtu PIO fonda.

Prilikom sastavljanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost se daje samohranim korisnicima ili korisnicima u višečlanim domaćinstvima koji prihod ostvaruju isključivo putem penzije (koja ne prelazi najniži iznos penzije), dok se, takođe, daje prioritet korisnicima penzija starijim po godinama života.

Korisnicima penzija omogućeno je da ulože prigovor na rang-listu u roku od osam dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli. Za rešavanje prigovora na rang-listu, formira se drugostepena komisija koja se sastoji od dva člana iz SAPENS-a i jednog člana iz UPS „Nezavisnost“.

Rad komisije počinje 10. maja. Nakon obrade prigovora, konačne rang-liste će biti utvrđene najkasnije do 17. maja, a distribucija paketa će početi već 20. maja.

Ove godine, paketi solidarne pomoći biće dodeljeni ranije u poređenju sa prethodnim godinama. Razlog za to su izmene Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija, koje je usvojio Upravni odbor Republičkog fonda PIO na sednici održanoj 29. marta tekuće godine. Ove izmene se odnose na solidarnu pomoć za korisnike penzija u obliku paketa koji sadrže osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu.

Cilj ovih izmena je osigurati da korisnici sa najnižim primanjima dobijaju jednake pakete i kako bi se podelio što veći broj paketa za opredeljeni iznos sredstava.

– Izmenama Pravilnika predviđeno je da se solidarna pomoć dodeljuje korisnicima penzija u vidu jednoobraznih, standardizovanih paketa, putem sprovođenja jedinstvene javne nabavke. Poslovi sprovođenja jedinstvene nabavke paketa za solidarnu pomoć korisnicima penzija poveravaju se Savezu penzionera Srbije, koji transparentno sprovodi nabavku i distribuciju paketa udruženjima i odborima korisnika penzija, koji će dalje distribuirati pakete do samih korisnika. Na taj način će se doći do bolje cene pojedinačnih paketa i njihove standardizacije, pa će svaki korisnik dobiti paket istog sastava – objašnjavaju.

Ove godine, za pakete solidarne pomoći izdvojena su sredstva u visini od 111 miliona dinara, dok je prošle godine za iste namene utrošen 51 milion dinara. Sa povećanjem sredstava i primenom novih pravila izmenjenog Pravilnika, očekuje se da će znatno veći broj korisnika penzija dobiti pakete solidarne pomoći tokom ove godine u poređenju sa prethodnim godinama.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.654.683 посета
Тренутно на сајту: 285 посетилац(a)