Данас је Сретење, дан када се срећу лето и зима 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Данас је Сретење, дан када се срећу лето и зима
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
15.02.2023 | 0 коментар(а)



Сретење је један од важнијих празника, а православни верници га обележавају 15. фебруара у знак сећања

на догађај када је Богородица 40 дана након рођења донела Исуса Христа у храм, а том приликом појави се старац Симеон и Ана, кћи Фануилова.

Старац Симеон рече: "Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по речи својој, с миром; јер очи моје видеше спасење твоје; спасење које си пред свим народима спремио, светлост да народе обасјава, и славу народа твога Израиља." Ове речи се и данас користе у молитвама и на литургијама.

За празник Сретење још од давнина везују се многи обичаји и разна веровања, а један од најважнијих јесте молитва. Према старом народном веровању на Сретење се срећу лето и зима, а медвед излази из свог склоништа и погледа да ли има сенку. Ако је има, онда се окрене и враћа у пећину да одспава још шест недеља, колико ће зима трајати. Ако нема сенку, онда се одгега у шуму у потрази за храном.

Постојало је старо веровање да на овај дан девојка треба добро да погледа кога ће прво ујутру срести, јер је могуће да особа коју сретне личи на њену сродну душу. Овог дана се предсказује време. По веровању, ако пада снег или киша - зиме више неће бити, а ако сија сунце - биће још хладног времена.

Постоји обичај да се на Сретење пале свеће као симбол светлости и заштите дома од негативности.

Сретење је и дан обележавања Дана државности Србије.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


danas je sretenje dan drzavnosti

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.358.691 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)