MDULS potpisalo ugovore sa 27 lokalnih samouprava - Čačku odobrena dva projekta vrednosti 5,5 miliona dinara 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
MDULS potpisalo ugovore sa 27 lokalnih samouprava - Čačku odobrena dva projekta vrednosti 5,5 miliona dinara
Trenutno na sajtu: 437       |       Podeli:
15.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović potpisao je u Čačku sa predstavnicima 27 opština



i gradova ugovore o raspodeli bespovratnih budžetskih sredstava iz Fonda za lokal.
„Mi smo danas potpisali ugovore sa 27 jedinica lokalne samouprave, za finansiranje ukupno 29 projekata, što znači da smo za to ove godine opredelili 410 miliona dinara za pomoć lokalnim samoupravama za realizaciju onih projekata koji su za njih važni. U toku ove godine, nakon rabalansa budžeta sigurno ćemo imati još jedan javni poziv, tako da ćemo moći da sa dodatnih 500 do 600 miliona dinara da pomognemo još jednom broju opština i gradova da realizuju projekte koji su važni za njih i građane”, rekao je ministar.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović 

Martinović je istakao grad Čačak kao primer lokalne samouprave koja se u poslednjih desetak godina uspešno razvio i pozitivno promenio.

„Grad Čačak je definitivno postao centar zapadne Srbij i to ne u geografskom nego pre svega u ekonomskom i saobraćajnom smislu. Danas je putovanje od Beograda do Čačka prava relaksacija. Do Čačka se stigne za sat, sat i po vremena i država je u grad Čačak uložila ogromna sredstva ali zahvaljujući dobrim domaćinima iz Čačka, pre svega gradonačelniku Milunu Todoroviću i njegovim saradnicima, pokazalo se da su ta sredstva iskorišćena na najbolji mogući način", istakao je Martinović.

Prema njegovim rečima, do pre nekoliko godina, u Čačku je bilo oko 10.000 nezaposlenih, a danas je taj broj oko 3.000, što znači da se stopa nezaposlensoti značajno smanjila.
„Grad Čačak je grad koji se, skoro najbrže ekonomski razvija u celoj Srbiji. Jedan moderan grad, a ono što posebno želim da istaknem, grad kulture. Minsitarstvo kulture, na čelu sa ministarkom Majom Gojković je uložilo značajna sredstva u Čačak koji je bio prestonica kulture Srbije”, kazao je ministar i dodao da će država nastaviti da ulaže i u grad Čačak ali i u ostale opštine i gradove.

Kako je rekao, danas su potpisani ugovori sa opštinama od krajnjeg severa Srbije, pa sve do opštine Bosilegrad na istoku zemlje, što pokazuje da je državi stalo do onoga što se nekada nazivalo „ravnomerni regioanlni razvoj”, odnosno onoga što predsednik Aleksandar Vučić zove „integralnim razvojem”.

„Danas smo potpisali ugovor i sa gradom Zaječarom, na istoku Republike Srbije, uključujući opštine i gradove koji se nalaze na zapadu Srbije. To znači da je Vladi i predsedniku Srbije stalo do integralnog razvoja celokupne naše zemlje i mi ćemo sa takvom politikom da nastavimo i dalje", naglasio je Martinović.

On je naveo da je Srbija je u proteklih 12 godina doživela ogroman ekonomski razvoj i danas je lider zapadnog Balkana u svim oblastima društvenog života.
„Postigli smo neverovatne rezultate u privlačenju investicija, u otvaranju novih radnih mesta, u izgradnji najsavremenijih auto-puteva i koridora. Ali sve to neće značiti mnogo ako nam se unutrašnjost Srbije isprazni i ako nam se najveći deo stanovništva skoncentriše pre svega u gradu Beogradu, a onda u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu", rekao je Martinović i dodao da je važno da se podjednako razvijaju svi delovi Srbije.

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pokazalo i kroz ovaj skroman doprinos razvoju naših jedinica lokalne samouprave da su nam podjednako važi i Ada i Pećinci i Šid i Čačak i Bosilegrad i sve naše opštine i gradovi”, istakao je ministar.

Martinović je naglasio da je njegov zadatak ali i zadatak Vlade i predsednika Srbije i predsednika svih opština i gradova u Sribji da daju svoj maksimalni doprinos kako bi omogućili građanima da ostanu da žive u sredinama u kojima su rođeni, da im se omoguće pristojni uslovima za život i da mogu tu da prave svoje porodice.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović potpisao je sa resornim ministarstvom ugovore vezane za dva projekta koji se tiču ekologije, odnosno razvoja sporta i omladine.
„Ovo je nastavak odlične saradnje sa resornim ministarstvom i Vladom Srbije na projektima koji nama na lokalu veoma puno znače... Danas su potpisana dva ugovora, za naš grad veoma bitna, koji se tiču Ekološkog informacionog sistema. Imamo dosta problema, pre svega sa meteorološkim uslovima. Kada je oblačno i kada nema strujanja vazduha dolazimo u situaciju da budemo ekološki veoma neprihvatljiva sredina", naveo je Todorović.

On je dodao da je i drugi projekat veoma bitan za lokalnu samoupravu, a grad je, kako je rekao, već četvrtu godinu za redom domaćin košarkaškog kampa, čiji je idejni tvorac Marko Marinović Malina, košarkaš i jedan od 53 reprezentativca koje je grad Čačak dao.
„Oko 160 mališana iz čitavog regiona ove godine ali i deca iz Grčke, Austrije i Nemačke biće u našem gradu na dvonedeljnom košarkaškom kampu. Sa 4,5 miliona i dodatnih milion dinara od grada Čačka to će postati, nadam se, tradicionalni košarkaški kamp”, rekao je Todorović.

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić ističe da je svaki novac koji se u slije u lokalnu kasu izuzetno važan pogotovo kada su u pitanju manje i siromašnije opštine.

„Svaki novac koji stigne van planiranih sredstava u budžetu mnogo znači lokalnim samoupravama, posebno onim koje nisu u poslednjih desetak godina nisu dobile neke velike investitore. Pošto ove godine slavimo stogodišnjicu od kada su zaječarski privrednici sagradili zgradu skupštine grada, mnogo nam znače ova sredstva koja ćemo dobiti upravo za rekonstrukciju te zgrade", naveo je Ničić.

Prema njegovim rečima, za mnogo projekata Zaječar je dobio pomoć od Ministarstva i Vlade, uključujući i 30 miliona evra za "jedan od tri sada najmodernija stadiona u Srbiji".


GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti cacak martinovic todorovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.323.445 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)