Borišići iz Trbušana uzgajaju neprskane jagode veličine šoljice za kafu 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Borišići iz Trbušana uzgajaju neprskane jagode veličine šoljice za kafu
Trenutno na sajtu: 399       |       Podeli:
09.05.2023 | 0 коментар(а)



Čačak – Zoran Borišić iz čačanskog sela Trbušani genaricjski se bavi proizvodnjom jagoda koje su ovih dana



stigle za berbu, a i na čačansku pijacu.

„Jagode se prva para iz naših plastenika, što se tiče voća. Mi jagode gajimo u plastenicima i važno nam je prvenstveno što smo zaštićeni od grada, zaštićeni od hemije, od truleži, jer, da su na otvorenom jagode trule kad krene kiša, ovde možemo da beremo i kad je oblačno, kad je kiša i kad je sunčano. Kada je i pitanju kvalitet, on je odličan, jagode su krupne i ukusne”, rekao je Zoran.

Zoran Borišić, poljiprivredni proizvođač, foto: GZS

Zoran je istakao da vremenski uslovi imaju znatzno manji uticaj na jagode u plastenicima, a za prskanjem nema veće potrebe.

Zoran Borišić, poljiprivredni proizvođač, foto: GZS

„Ovde je odrađeno prskanje posle sađenja, možda na sedam dana, i pre cvetanja jagode jednom. Više nije bilo potrebe, ovi uslovi i ova godina su izvanredni, nema velikih vrućina, nema napada ni vaši, niti bilo čega”, pojasnio je ovaj proizvođač.

Radnici u plasteniku Borišića u Trbušanima, foto: GZS

Kako tvrde radnici, branje jagoda je lagodno kada su plodovi dobrog kvaliteta.

„Ove jagode su odličnog kvaliteta i lake za branje. Krupne i može da se nabere koliko god je potrebno u danu, krupnoća jagoda je kao šoljica za kafu”, istakla je radnica Dušica Makojević.

Više od četiri decenije Borišići prvi dinar u sezoni zarade od jagoda o čemu svedoči i najstariji član porodice.

 Borišići iz Trbušana uzgajaju neprskane jagode veličine šoljice za kafu, foto: GZS

„Počeli smo sedamdesetih godina prošlog veka, tada smo jagode sadili i obrađivali na primitivan način što znači na otvorenom, odnosno, na njivi. Davnih godina smo ih prodavali u Sarajevu, katirale se vozom. Danas su jagode savremenije, još boljeg kvaliteta, krupne, ali svakako, takođe i danas reba rada, truda i para”, rekla je Zlata Borišić.

Osim što su prvo prolećno voće, jagode su omiljene kod većine ljudi na planeti, a da bi se došlo do ovakvih plodova Borišići pretenduju rad, trud i kvalitetan rasad.

Prilog emitovan u emisiji „Jutro” na Prvoj televiziji:

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


TRBUSANI JAGODE PLASTENICI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.115.418 посета
Тренутно на сајту: 399 посетилац(a)