Мрчајевци: купус не иде без ногице 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Мрчајевци: купус не иде без ногице
Trenutno na sajtu: 486       |       Podeli:
16.09.2021 | 0 коментар(а)



Мрчајевци – Шта би добар мајстор ставио у земљани лонац обложен изнутра машћу и сео да га подлаже сатима.

-Свињско месо, па јунетина, сува ребра, сува сланина, између сваког реда по слој киселог купуса, једна свињска сува ногица, бибер у зрну, лорбер, црни лук, сува црвена папирка, кесице алеве паприке – прича Милета Јелић Мићо Мрак, познати српски шатраџија који је годинама гостио намернике на „Купусијади” у Мрчајевцима.
Како стоје ствари у предвечерје 18. купусне славе у најчувенијем селу Шумадије? Има 2.800 душа и 30 сталних кафана и крчми а у данима приредбе број столица и гостију умноже се ко зна колико пута.
Крчмари су се већ разлетели да би подгрејали лонце а вредним сељацима ова сушна година дошла је, што би рекли домороци у долини Западне Мораве, као „кец на једанаест”.

Ћупови свадбарског купуса за гурмане

-Килограм свежег купуса ових дана плаћао сам 70 или 80 динара, а кисели кошта 120 и више. Видећемо шта ће да буде до краја седмице – приповеда један од најпознатијих угоститеља на овој шумадијској средокраћи Чачка и Краљева, а само нешто више удаљен је Крагујевац.

Зато приређивач овог великог народног сабора, Јавна установа „Туристичка организација Чачка”, очекује изузетну посету, а обећавају да ће сваког госта дочекати изворна народна песма и наша кола, а башкарење у крчмама и под шатрама подразумева се.
Професор др Бранислав Влаховић са Пољопривредног факултета у Новом Саду, који је донедавно предавао на Агрономском у Чачку, наводи у својој опширној студији да се Турским пописом из 1578. први пут у нашој повести помиње производња купуса у Футогу. У Србији данас ово поврће гаји се на око 20.000 хектара, а просечан принос је 40 килограма по глави нашег становника.
Ако гости 18. „Купусијаде” буду слистили све што им се припрема, моравски зечеви мораће, у долазећој јесени, да пређу на неку заосталу шаргарепу или друго поврће.
ПР текст




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.303.824 посета
Тренутно на сајту: 486 посетилац(a)