Na čačanskom Institutu za voćarstvo održana 12. Smotra najboljih srpskih šljivovica: Ko je najbolji, znaće se 27.maja 


U Srbiji danas temperatura do 23 stepena              U Skupštini danas konsultacije o izboru zamenika predsednika radnih tela              Novopazarski srednjoškolci najbolji u regionu              Plan rasturanja Republike Srpske!? Dodiku rade o glavi, ucene stižu i predsedniku Srbije              „Dodatna nastava” za najperspektivnije mlade fudbalere Borca              Zašto investirati u Zlatibor - 10 biznis ideja              Donacija Ženskom centru Užice              Rekonstrukcija fontane na Gradskom trgu             

 
Na čačanskom Institutu za voćarstvo održana 12. Smotra najboljih srpskih šljivovica: Ko je najbolji, znaće se 27.maja
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
12.05.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Najveći proizvodjači rakije koji su u prethodnoj godini osvojili velike zlatne



medalje širom Srbije za kvalitet ovog srpskog pića okupili su se danas na čačanskom Institutu za voćarstvo, na 12. Smotri najboljih srpskih šljivovica kako bi još jednom potvrdili kvalitet svoje prepečenice.

Dr Branko Popović, viši naučni saradnik Instituta za voćarstvo Čačak, član Komisije smotre najboljih srpskih šljivovica, Foto: GZS

Prema rečima dr Branka Popovića , višeg naučnog saradnika Instituta za voćarstvo Čačak i člana Komisije smotre najboljih srpskih šljivovica, ko prodje devetočlanu komisiju sa pravom može reći da je najbolji proizvođač u Srbiji.


Foto: GZS

„Ocenjuju se osnovni parametri kvaliteta, boja, bistrina, tipičnost, miris, ukus, dodeljuju se medalje bronzana, srebrna, zlatna, velika zlatna. Uzroci su šifrovani,a ocenjivanje je specifično, jer se ne govori ni jačina ni godina proizvodnje, kaže Popović.
Na ocenjivanju se našlo 99 uzoraka rakije vrhunskog kvaliteta.
Rakije su vrhunskog kvaliteta, različite po aromi,a pokazuju upravo to po čemu se razlikuje šljivovica, kaže dr Ninoslav Nikićević,redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta.


dr Ninoslav Nikićević,redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta, Foto: GZS

„Smotra najboljih srpskih šljivovica ove godine održana je u okviru manifestacije Čačanska rodna, a grad Čačak kao ovogodišnja prestonica kulture, dočekaće proizvodjače i ocenjivače na proglašenju i promociji najbolje rakije 27.maja“ , kaže Nikičević.

Dr Ivan Urošević, potpredsednik Upravnog odbora Saveza proizvodjača rakije Srbije, Foto: GZS

Kada je reč o kvalitetu srpske prepečenice, dr Ivan Urošević , potpredsednik Upravnog odbora Saveza proizvođača rakije Srbije kaže da na kvalitet srpske šljivovice najpre utiče odabir sirovine,kao i znanje i tehnološki postupak.

Foto: GZS

Uzorci registrovanih proizvodjača imaju viši nivo kvaliteta jer imaju podršku stručnih lica , sa druge strane, iako su hobi proizvodjači , mali i neregistrovani ,na nama je zadatak da kroz devet udruzenja promovišemo dizanje kulture i kvaliteta šljivovice i legalizaciju ovog sektora proizvodnje, jer jedino tako možemo definisati nivo kvaliteta i napraviti iskorake i na inostranom tržištu, kaže Urošević.

 

 

GZS




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


INSTITUT VOCARSTVO CACAK RAKIJA SMOTRA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.751.695 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)