Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Na čačanskom Institutu za voćarstvo održana 12. Smotra najboljih srpskih šljivovica: Ko je najbolji, znaće se 27.maja
12.05.2023 | 0 коментар(а)
Čačak - Najveći proizvodjači rakije koji su u prethodnoj godini osvojili velike zlatne
medalje širom Srbije za kvalitet ovog srpskog pića okupili su se danas na čačanskom Institutu za voćarstvo, na 12. Smotri najboljih srpskih šljivovica kako bi još jednom potvrdili kvalitet svoje prepečenice.
Dr Branko Popović, viši naučni saradnik Instituta za voćarstvo Čačak, član Komisije smotre najboljih srpskih šljivovica, Foto: GZS
Prema rečima dr Branka Popovića , višeg naučnog saradnika Instituta za voćarstvo Čačak i člana Komisije smotre najboljih srpskih šljivovica, ko prodje devetočlanu komisiju sa pravom može reći da je najbolji proizvođač u Srbiji.
Foto: GZS
„Ocenjuju se osnovni parametri kvaliteta, boja, bistrina, tipičnost, miris, ukus, dodeljuju se medalje bronzana, srebrna, zlatna, velika zlatna. Uzroci su šifrovani,a ocenjivanje je specifično, jer se ne govori ni jačina ni godina proizvodnje, kaže Popović. Na ocenjivanju se našlo 99 uzoraka rakije vrhunskog kvaliteta. Rakije su vrhunskog kvaliteta, različite po aromi,a pokazuju upravo to po čemu se razlikuje šljivovica, kaže dr Ninoslav Nikićević,redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta.
dr Ninoslav Nikićević,redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta, Foto: GZS
„Smotra najboljih srpskih šljivovica ove godine održana je u okviru manifestacije Čačanska rodna, a grad Čačak kao ovogodišnja prestonica kulture, dočekaće proizvodjače i ocenjivače na proglašenju i promociji najbolje rakije 27.maja“ , kaže Nikičević.
Dr Ivan Urošević, potpredsednik Upravnog odbora Saveza proizvodjača rakije Srbije, Foto: GZS
Kada je reč o kvalitetu srpske prepečenice, dr Ivan Urošević , potpredsednik Upravnog odbora Saveza proizvođača rakije Srbije kaže da na kvalitet srpske šljivovice najpre utiče odabir sirovine,kao i znanje i tehnološki postupak.
Foto: GZS
Uzorci registrovanih proizvodjača imaju viši nivo kvaliteta jer imaju podršku stručnih lica , sa druge strane, iako su hobi proizvodjači , mali i neregistrovani ,na nama je zadatak da kroz devet udruzenja promovišemo dizanje kulture i kvaliteta šljivovice i legalizaciju ovog sektora proizvodnje, jer jedino tako možemo definisati nivo kvaliteta i napraviti iskorake i na inostranom tržištu, kaže Urošević.
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!