Чувена ужичка лепиња за све један је од специјалитета које свако ко дође у град на Ђетињи обавезно проба, а како кажу добри познаваоци кухиње посебан укус даје претоп.
Фото: ГЗС
„Лепињу прво направимо од теста и када је отворимо и скинемо поклопац у њу ставимо јаје и домаћи кајмак и све то умућкамо и ставимо у фуруну да се запече, тек на крају по жељи муштерија додајемо претоп”, рекао је Драган Лазић, пекар из једне чувене ужичке пекаре.
Иако је само прави мајстори могу направити да буде најбоља, лепиња за све прави се данас у скоро свакој пекари у граду на Ђетињи, а тајна је да се онај први, прави рецепт не заборави.
Драган Лазић, пекар из једне чувене ужичке пекаре, Фото: ГЗС
„Мислим да је најбоља баш зато што ништа нисмо мењали, онако како је направљена прва пре много година, тако правимо и сваку следећу, суштина је да ништа нисмо ни покушали да променимо све ове године, свима онима који долазе код нас свиђа се баш оваква каква је”, рекао је Лазић.
Фото: ГЗС
Већина житеља овог краја за доручак једе надалеко чувену запечену лепињу са домаћим јогуртом. Колико год се приближавали саврменим гастрономским трендовима, традиција у Ужицу не излази из моде.
Фото: ГЗС
ГЗС