Потражња за „белим кришкама” са Златара не јењава, нововарошки сир има посебан укус и арому јер краве пасу лековиту траву 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Потражња за „белим кришкама” са Златара не јењава, нововарошки сир има посебан укус и арому јер краве пасу лековиту траву
Trenutno na sajtu: 404       |       Podeli:
29.11.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош – Надалеко чувен како у Србији тако и у региону је сир са Златара. Специфичног укуса и мириса прави је деликатес
Фото: РИНА

који краси луксузне трпезе и управо због тога вредне мештанка планинских села не одустају од његове производње, јер им је он добар извор прихода. Годишње се у том нововарошком крају произведе више од 10.000 тона пуномасног крављег сира који носи ознаку географског порекла.

„То је у нашој традицији. Сир су правиле наше баке и мајке, а надамо се да ће се та вештина и умеће у овом крају и даље преносити са колена, на колено. У штали имам 15 музних крава, а око њих посла има од јутра до мрака. Ипак, не жалимо се. Златарски сир је изузетно тражен, а посебну арому и укус даје му много лековитих трава које краве пасу", рекла је за РИНУ домаћица Миланка Тртовић из села Божетићи.

Потражња за златарским сиром не јењава годинама, јер квалитет је оно што траже купци из читавог региона. Некада се продавао на пијацама и обилазиле Црна Гора, Војводина и Босна и Херцеговина, међутим данас у ери модерних технолоија све је лакше и доступније, па се тако и овај крављи специјалитет може наручити преко интернета и добити брзом поштом.

„Купаца има из целе земље, али и на свим континентима. Ипак, транспорт сира до сладокусаца широм света велики је проблем, па се сналазим на разне начине. Главни купци златарског сира ручно произведеног од органског млека, су елитни престонички хотели, који не питају за цену", каже ова вредна домаћица.

Она додаје да је златарски сир велики господин и тражи велику пажњу и хигијену. Специфичан је по много чему. Прави се увек ручно, гладак је на пресеку и мазиве је структуре, због чега се не мрви приликом сечења. У богатој понуди других сирева, златарски сир се лако препознаје због његових кришки које су правилног правоугаоног облика, танке и дебљине до 1,5 центиметара и имају изразито белу боју, попут снега на планинским висовима Златара.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.144.871 посета
Тренутно на сајту: 404 посетилац(a)