Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава
23.03.2023 | 0 коментар(а)
Чачак – Традиционална српска кухиња обухвата ризницу укуса и мириса, а спремање хране предстаља
посебан део српске традиције и културе. Међутим, жене из Удружења „Евгенија” из Јежевице бројне старе рецепте „отргле” су од заборава, попут качамака који је сматран сиротињском храном.
Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава, фото: ГЗС
Нема познатијег места где се чувају старе рецептуре домаћих јела, као у подјеличком селу Јежевица престоници чувеног качамака на коме су одрастале многе генерације.
Јежевчанка Рада Калајџић уметност развијања кора наследила је од својих преткиња још као тринаестогодишња девојчица и нема пите коју не зна справити. Њена јела су служена у бројним светским ресторанима, а и Кинескињама које су посећивале Удржење чији је члан несебично је делила своја знања.
Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава, фото: ГЗС
„Зависи како ко развија коре за тесто, ја тесто замесим у хладној води, користим само сол и хладну воду. Неко ставља уље, ја не, кад то умесим стављам на фолију, ако немам фолију, ондфа подмажем тепсију, на њу ставим и оставим пола сата да стоји”, рекла је домаћица Рада.
Ова жена је истакла разноликост и рецептура и укуса када је у питању чувена гибаница.
„Ми жене из западне Србије када направимо питу, она говори сто језика, када је у питању кромпируша, неко воли са луком, неко без, неко са бибером, неко без, али све је то деп наше српске кухиње”, каже она.
Домаћа гибаница, фото: ГЗС
Мајстор у прављењу домаће гибанице је и Петрија Глигић која одлично процењује број калорија.
„Нема јаче пите на свету од домаће гибанице, посебно када налупамо јаја, сира, кајмака, масти, то се све добро зачини и замасти са кајмаком и машћу”, појаснила је ова искусна Јежевчанка.
А најмлађа међу куварицама традиционалних јела у Удружењу „Евгенија” је Рада Јоксић, која чува од заборава рецепте доброг старог качамака, а брзина његове припреме је прилагођена данашњем темпу животу.
Рада Јоксић, мајстор у кувању качамака, фото: ГЗС
„Припрема качамака је врло једноставна иду вода, сол и пројино брашно. Кува се до жељене густине, потом се додаје врела препржена маст, а од додатака, ми овде у Јежевици, радиционално додајемо кајмак, сир, мада у данашње време, све чешће и пропржену сланиницу”, закључила је Рада Јоксић.
Качамак, старинско јело на коме су одрасле многе генерације, фото: ГЗС
Дакле, вредне Јежевчанке поново потврђују да се треба вратити производима нашег поднебља и старим традиционалним јелима, која уистину и једу најукуснија.
Прилог емитован емисији „150 минута” на Првој телевизији:
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!