Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
23.03.2023 | 0 коментар(а)



Чачак – Традиционална српска кухиња обухвата ризницу укуса и мириса, а спремање хране предстаља



посебан део српске традиције и културе. Међутим, жене из Удружења „Евгенија” из Јежевице бројне старе рецепте „отргле” су од заборава, попут качамака који је сматран сиротињском храном.

Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава, фото: ГЗС

Нема познатијег места где се чувају старе рецептуре домаћих јела, као у подјеличком селу Јежевица престоници чувеног качамака на коме су одрастале многе генерације.

Јежевчанка Рада Калајџић уметност развијања кора наследила је од својих преткиња још као тринаестогодишња девојчица и нема пите коју не зна справити. Њена јела су служена у бројним светским ресторанима, а и Кинескињама које су посећивале Удржење чији је члан несебично је делила своја знања.

Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава, фото: ГЗС

„Зависи како ко развија коре за тесто, ја тесто замесим у хладној води, користим само сол и хладну воду. Неко ставља уље, ја не, кад то умесим стављам на фолију, ако немам фолију, ондфа подмажем тепсију, на њу ставим и оставим пола сата да стоји”, рекла је домаћица Рада.

Ова жена је истакла разноликост и рецептура и укуса када је у питању чувена гибаница.

„Ми жене из западне Србије када направимо питу, она говори сто језика, када је у питању кромпируша, неко воли са луком, неко без, неко са бибером, неко без, али све је то деп наше српске кухиње”, каже она.

Домаћа гибаница, фото: ГЗС

Мајстор у прављењу домаће гибанице је и Петрија Глигић која одлично процењује број калорија.

„Нема јаче пите на свету од домаће гибанице, посебно када налупамо јаја, сира, кајмака, масти, то се све добро зачини и замасти са кајмаком и машћу”, појаснила је ова искусна Јежевчанка.

А најмлађа међу куварицама традиционалних јела у Удружењу „Евгенија” је Рада Јоксић, која чува од заборава рецепте доброг старог качамака, а брзина његове припреме је прилагођена данашњем темпу животу.

Рада Јоксић,  мајстор у кувању качамака, фото: ГЗС

„Припрема качамака је врло једноставна иду вода, сол и пројино брашно. Кува се до жељене густине, потом се додаје врела препржена маст, а од додатака, ми овде у Јежевици, радиционално додајемо кајмак, сир, мада у данашње време, све чешће и пропржену сланиницу”, закључила је Рада Јоксић.

Качамак, старинско јело на коме су одрасле многе генерације, фото: ГЗС

Дакле, вредне Јежевчанке поново потврђују да се треба вратити производима нашег поднебља и старим традиционалним јелима, која уистину и једу најукуснија.

Прилог емитован емисији „150 минута” на Првој телевизији:

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


TRADICIONLNA JELA JEZEVICA RADA JOKSIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.505.494 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)