Светланина слатка зимница у опленачки крај довeла на хиљаде туриста 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Светланина слатка зимница у опленачки крај довeла на хиљаде туриста
Trenutno na sajtu: 509       |       Podeli:
15.10.2018 | 0 коментар(а)



Топола, Горња Трнава - Светлана Јовановић искористила је погодности родне земље опленачког краја и воће

произведено на сопственом имању које користи за прераду у финални производ.

„Прво сам кренула са кувањем слатког и са спремањем ликера, па се проширивало на компоте, џемове, сирупе и матичне сокове који су без адитива, конзерванаса и шећера и могу их конзумирати и бебе”, каже Светлана Јовановић за Агропрес.

Светлана никада није мењала рецептуру своје баке, али тврди, да је тајна, пре свега у посудама и воћу које је са овог поднебља злата вредно.

„Радим на старински начин, чар укуса је у земљаним посудама, али тврдим да се испод Опленца слива само злато које заврши у теглама или флашама. Оваквих производа има у Србији пуно, али воће које расте у нашој околини другачијег је укуса и мислим да је квалитет воћа на првом месту, а наравно и рецептура моје баке”, каже Светлана Јовановић Цаца за Агропрес.

Сирупи произведени у Светланиној радионици немају кап воде, а без шећера се производе џемови и пекмези који су последњих година интересантни странцима који радо долазе на дегустацију, али и да буду део радионице коју ова педесетједногодишњакиња организује у свом домаћинству.

„Многи су овде првенствено дошли да уживају у чарима овога краја јер кроз сеоски туризам стварно имамо шта да понудимо. Поред обиља воћа које је овде јединственог укуса и боје, многи желе да пробају нешто ново. Ове сезоне, волим да их понудим комбинацијом малине и вишње које преточене у слатко даје јединствен укус. То уједно може бити и намаз”, каже Јовановић.

Светлана за Агропрес одаје и рецепт за слатко од малина и вишања.
„Колико шећера, толико и воћа, ја ставим три килограма вишања и на пола кувања додам малине, све док има пене ја је скидам, када почну балончићи да се одвајају значи да је слатко кувано”, каже она.



Странци, али и домаћи гости имају прилику да у домаћинству Јовановића науче како се кувају џемови, слатко, али и производе сокови.

„Моја радионица има за циљ да свакоме пружи прилику да научи како се шта прави, ту сам да  подучим, уз паролу `дођи, спреми и кући понеси`. Странци који нас посете, када пробају слатко имају жељу да науче на који се начин спрема. Презадовољни су када то што спреме понесу у своју земљу, и верујте, обавезно поново дођу", каже ова вредна домаћина из Горње Трнаве.



У блиској будућности, додаје Светлана, потрудиће се да у овај посао укључи сина који је одлучио да остане на селу заједно са снајом, али и да удружи жене из опленачког краја како би заједнички своје производе представиле не само у Србији, већ у читавом свету.

Агропрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Svetlana Jovanovic Topola slatka zimnica Openac seoski turizam

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.490.710 посета
Тренутно на сајту: 508 посетилац(a)