Несвакидашња бизнис идеја Мирка из Гостиља: Алпски сир са падина Златибора 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Несвакидашња бизнис идеја Мирка из Гостиља: Алпски сир са падина Златибора
Trenutno na sajtu: 614       |       Podeli:
09.04.2022 | 1 коментар(а)



Чајетина - Сир и вино руку под руку као идеална комбинација иду већ вековима. То је знао и леценцирани сомелијер



Мирко Мијаиловић из златиборског села Гостиље, који је своје искуство стицао радећи у елитним ресторанима у главном граду Србије, преноси РИНА.
Ипак, луксузно опремљене угоститељске објекте заменио је за дедовину, вратио се у село из ког потиче и почео бавити производњом сира који није типичан за наше просторе.


"Ја сам осма генерација Мијаиловића која живи овде у Гостиљу на нашој земљи, нисам желео то да прекинем. Од како сам отишао, знао сам да ће тај пут бити привремен и да ћу се опет врратити. Тако је и било. Трудио сам се да што више научим где год сам радио, а то знање применићу у мом селу, јер је управо Златибор идеалан за производњу сира", казао је за РИНУ, Мирко.


Мирко је млеку додао вредност и данас производи чувени сир на падинама Златибора, Фото: РИНА

Његова породица генерацијама уназад бави се сточарством, а Мирко је одлучио да млеку да додатну вредност, и са својим стеченим знањем и примањима почео куповати опрему. Иако је имао другачије планове, дошла је пандемија корона вируса па су све припреме убрзали. У међувремену упознао је и своју садашњу супругу која га је подржала у тој намери и заједно су београдски асвалт заменили пашњацима.


"Мој отац је свакодневно млеко предавао у једној локалној млекари, кад су почеле прве мере затварања угоститељских објеката они су обуставили откуп, а мој отац је био приморан да то млеко баци. Ја сам за један дан спаковао опрему, повезао све што је био неопходно, научио рецептуре и упустио се у нешто потпуно ново", каже млади прозвођач сира.

Оно што је из ове породичне млекаре изашло као финални производ био је јединствен сир прављен по алпској рецептури, код ког је током смирења најважнији процес зрења.

"Из искуства сам установио да од четири до шест месеци је минимално време за које ће се тај сир показати у најбољем светлу. Све што дуже остане да зри, изгубиће влагу и биће интезивнијег укуса, што му даје додатну арому", каже Мирко и додаје да је у читавом процесу производње овог несвакидашњег сира за наше поднебље, најважнији квалитет млека, па овај Чајетинац посебну пажњу посвећује исхрани своје стоке.

"Сено највише утиче на ту ароматику алпског сира које млеко носи, што касније прелази у овакав један производ", закључио је Мирко.

Имајући у виду веома проблематичну откупну цену млека, његова прерада свакако је један од начина просперитета сточара који се баве млечним говедарством. Мирко из Гостиља, будућност види у органској производњи високо квалитетног сира без икаквих адитива, у чијој производњи је, како каже, најважнија подршка породице. На овај начин можда и чувене трустичке атракције у овом делу српске планине добију и нови бренд а то је алпски сир на златиборски начин.

 

 

 

 

ГЗС / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MIRKO SEMEGNJEVO ALPSKI SIR

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Sladjana

    Sir je više nego dobar. Vredi probati!



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 159.095.955 посета
    Тренутно на сајту: 615 посетилац(a)