Шумадинци праве чај који греје тело и лечи душу, и обавезан је у зимском периоду 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Шумадинци праве чај који греје тело и лечи душу, и обавезан је у зимском периоду
Trenutno na sajtu: 466       |       Podeli:
31.01.2022 | 2 коментар(а)



Топола – Када стигне зима и дођу хладни дани Шумадијски чај је део многих обичаја и свакодневице у селима око Тополе. Иако постоји много чајева,

само је један Шумадијски, он се припрема на посебан начин а греје тело и лечи душу, тврде вешти мајстори који справљају овај напитак. Чај који припремају Шумадинци од давнина, назива се још и „врућа“ и у нашем народу има посебно значење јер се пије у посебним приликама али је и повод за окупљање, дружење и седељке по селима.

„То је наш традиционални напитак и потиче управо са ових простора. Припрема се и конзумира током позне јесени и зиме. Справља се претежно од шљивовице мада може и од ракија од других врста воћа. Не постоји универзалан начин припреме, неко воли јачу, неко слабију, неко мање неко пак више заслађену. Ипак најбоља ‘врућа’ се припрема од квалитетне ракије а велики утицај на то каква ће бити има и сама техника припреме“, каже за ТопПрес, Драган Јовановић из села Загорица.

Овај врсни познавалац домаће ракије открива нам сам процес припреме Шумадијског чаја и истиче да је врло битно да ракија проври, јер, како каже, ако не пребаци кључ, тада ракија постаје опасна по онога ко је конзумира. 

Шумадијски чај, фото: ТопПрес

„У котлић који је поквашен водом сипам око два килограма шећера, ставим га на тиху ватру и чекам да се шећер почне карамелизовати. Затим сипам пет литара шљивове препеченице и исто толико литара воде, наравно мере се могу кориговати зависно коју количину желите припремити. Ложим ватру лагано док проври  и пустим да ври око један минут отприлике и онда пресечем  (окалим) са пола литра хладне воде. Благо загасим ватру  и у котлић убацим један штапић ваниле и пустим да још једном лагано проври, након тога Шумадијски чај је спреман за конзумацију“, објашњава домаћин из Загорице.

Како је овај топли напитак припреман од давнина у Шумадији, готово да нема домаћинства где се не справља. Стар је колико и сама ракија на овим просторима па овдашњи мештани препричавају да њихов чај има и лековита својства.

Шумадијски чај, фото: ТопПрес

„Осим хедонистичких, чај од ракије има и лековита својства и то више њих. Лек је за грло, прочишћа дисајне органе, има диуретско дејство, опушта мишиће,  јако поправља расположење. Најбоље је пити шумадијски чај уз суво месо и кисели купус, али код нас се углавном пије наште пре оброка”, каже Јовановић.

Врућа или Шумадијски чај најчешће се припрема од ракије шљивовице и то од оне која је одлежала бар неколико седмица.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Sumadijski caj napitak zima

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • Darko topalovic

    To braco sumadinci ziveli
  • Srbin

    E kaka voda bre o vcemu pricate Sipa se secer i vrlo malo vode samo da pogasi secer pa se sipa cista sljivovica 10-12 gradi kad pocne da vri zaprzi se ili zagrejanim kukacom i kockom secera ili gotovom zaprskom od secera i pusti se jos da vri tiho. I onda udri do mile volje A da je najbolje pice kad su mrazevi da okrepi coveka to je tacno.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 159.633.509 посета
    Тренутно на сајту: 466 посетилац(a)