Jelena priprema italijansku fokaču na šumadijski način, evo šta je potrebno od sastojaka 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Jelena priprema italijansku fokaču na šumadijski način, evo šta je potrebno od sastojaka
Trenutno na sajtu: 374       |       Podeli:
21.05.2023 | 0 коментар(а)



Topola – Šumadija je između ostalog prepoznatljiva i po tradicionalnim jelima čija se receptura prenosi sa kolena na koleno

dok se za predeo oko Oplenca kaže da je srpska Toskana. Kombinacija hrane i vina u budućnosti mogla bi biti dobitna kombinacija za turiste i ljubitelje božanskog pića i ukusnog zalogaja. Vođena ovom idejom a veliki zaljubljenik u kulinarstvo Jelena Lazarević iz Topole odlučila je da u svojoj kuhinji napravi italijanski specijalitet na šumadijski način i tako je do Oplenca stigla mirisna italijanska fokača ali pripremljena u srcu Šumadije.

„Moja mama od kako znam za sebe mesi hleb i razne vrste peciva, iz dugogodišnjeg iskustva otišla je korak dalje pa pravi posebne vrste hlebova koje na takav način niko u našem kraju ne priprema. Učeći od nje stekla sam veštinu pripreme dobrog vazdušastog testa pa sam želela malo da eksperimentišem i da napravim nešto posebno. Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači zove se fokača, peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava povrćem i raznim začinskim biljem. Ideju da stvaram male kreacije na tom testu sam dobila spremajući fokače deci. Tako sam dobijala sve veću kreativnost i maštu pa je testo dobijalo bukete, kućice, natpise. Ukrašavanje traži puno vremena, ali mene ispunjava i raduje kada je kupac zadovoljan“, kaže za TopPres Jelena Lazarević.

Da bi fokača bila dobra tajna je u izradi testa, jer spolja treba da bude hrskava a unutra vazdušasta, otkriva nam Jelena koja je u svojoj kuhinji započela izradu ovog italijanskog specijaliteta na šumadijski način a za njenim mirisnim pogačama već vlada veliko interesovanje.

“Testo od kojeg se izrađuje je malo specifično pa je baš po tome posebnog ukusa. Priprema se od brašna, mešavine začina, belog luka i maslinovog ulja. Zatim na testu od povrća pravim razne motive, u principu u duhu praznika ili želje kupca napravim dekoraciju. Od nedavno sam pored ovih da kažem standardnih fokači počela pripremu i od speltinog brašna, tako da je ovo zasigurno jedan zdrav, postan i ukusan zalogaj sa malo kalorija“, objašnjava Jelena.Za ovaj italijanski specijalitet koji je možda na prvi pogled najsličniji pici najvažnije je pravilno pripremiti testo. Sve ostalo je kreativnost i mašta koja je kod naše sagovornice na visokom nivou. Ova vredna domaćica prve mušterije je pronašla upravo u Topoli a onda je počela i prodaja na pijacu četvrtkom. Oduševljeni mirisom i ukusom ovog testa sve više zadovoljnih kupaca se ponovo vraća i kupuje kod nje a prodaja je započela i putem interneta.

„Prvo sam pripremala manje količine i prodavala četvrtkom na pijacu, potom su počele porudžbine za dečje rođendane, proslave, razna okupljanja pa ih radim preko cele sedmice. Najviše se traže u Beogradu ali javljaju mi se kupci i iz ostalih krajeva naše prelepe Srbije“, ističe Jelena.

GZS/ TopPres




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Jelena fokaca recept

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.910.082 посета
Тренутно на сајту: 375 посетилац(a)