Сточар, а пече најбољу ракију под Опленцом 


Vučić se danas obraća javnosti              U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni              Prvo su podgrevali proteste, a danas pitaju što kasni otvaranje - evo šta im je Todorović odgovorio              Gold gondola u izmenjenom režimu rada od 2. aprila              Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece              Besplatni mamografski pregledi u Ivanjici: Zakazivanja od 1.aprila              Požeški odbornici usvojili planove i programe za ovu godinu opštinskih preduzeća              Todorović: Velika imena iz sveta hirurgije u našem gradu              Dr Hektor Vilka Melendes iz UK do detalja opisao transplantaciju jetre i tankog creva od živog donora              Čačak ugostio više od 400 najeminentnijih srpskih hirurga              U Čačku prikazan „hamburški zahvat”, čuveni dr Dejan Bogoevski predstavio srpskim kolegama nove hirurške metode u lečenju hroničnog pankreatitisa             

 
Сточар, а пече најбољу ракију под Опленцом
Trenutno na sajtu: 540       |       Podeli:
19.10.2018 | 0 коментар(а)



Топола - Иако је Топола препознатљива као воћарски крај, у селима око вароши под Опленцом

има пољопривредника којима је примарна сточарска производња. У домаћинству Драгана Јовановића из села Загорица обори и штале пуни су стоке.

“Основна делатност ми је свињарство, имам 20 крмача, а прасиће продајем када достигну тежину између 30 и 40 килограма. Имам три краве, петнаестак оваца и обрађујем око десет хектара земље. Када је у питању овчарство, субвенције ми доста значе јер једино тако ова грана сточарства може да опстане”, сматра Јовановић.

Поред сточарства, Драган је и воћар, а у његовим воћњацима преовладавају шљиве, и то сорте које су погодне за прераду, односсно за ракију.

“Шљиве не прскам имам више од десет година и комплетан род заврши у казанима за печење ракије. Годишње произведем око тону ракије од шљиве, а поред тога се произведе око 500 литара кајсије и исто толико крушке и дуње. Кајсију, крушку и дуњу купујем од воћара из опленачког краја јер то ми је једина гаранција квалитета”, каже Драган Јовановић за Агропрес.

Шта је тајна добре и квалитетне ракије, Драган за Агропрес каже:

“Пре свега воће из опленачког краја. Ту је тачан проценат шећера који треба да буде у сваком воћу, као да је сам Бог произвео и наградио људе у овом крају воћком која само овде тако добро рађа. Не треба занемарити неопходност чистих судова и пратити цео процес. Јуче сам самлео дуњу, убацио сам квасац, данас храну за квасац, додаје се тона воде и то је то, сада је у току процес ферментације који траје 21 дан и након тога следи печење ракије”, каже Јовановић за Агропресс.

Традиција производње ракије у домаћинству Јовановића дужа је од једног века, а посебна је по томе, тври Јовановић, што је произведена од најквалитетнијег воћа у целом свету.

 

Агропрес / ГЗС

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


stocar zagorica topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.856.401 посета
Тренутно на сајту: 540 посетилац(a)